Meniu

„Carlsberg“ pristatė pirmuosius pasaulyje alaus butelius iš medžio pluošto

„Carlsber Group“, kurios šeimai priklauso ir Lietuvos aludaris „Švyturys-Utenos alus“, baigė kurti dviejų „žaliojo plaušo butelio“ prototipus. Tai pirmi pasaulyje tokie alui skirti gamtoje suyrantys buteliai. Siekis sukurti tvarią gėrimų pakuotę – vienas iš „Carlsberg“ grupės tvarumo programos „Together Towards ZERO“ tikslų. Šioje programoje taip pat įsipareigojama visų grupės daryklų anglies dvideginio emisijas sumažinti iki nulio bei 30 proc. mažinti anglies dvideginio pėdsaką visoje vertės grandinėje.

Du nauji prototipai

Abu visuomenei popierinio butelio prototipai pagaminti iš medžio pluošto ir yra visiškai perdirbami. Vidinėje šių butelių dalyje yra skysčiui nelaidi plėvelė, kuri gali būti gaminama iš dviejų skirtingų medžiagų.

Vienu atveju tam naudojama plona perdirbto PET plėvelė, antruoju – pasitelkiama dideles perspektyvas turinčio bioplastiko PEF plėvelė. Šie popieriaus buteliai – tai dar vienas žingsnis link „Carlsberg“ ambicijos sukurti gėrimų pakuotę, kuri būtų gaminama nenaudojant polimerų ir tik pasitelkiant biožaliavas.

„Mes nuolat atnaujiname visų rūšių pakuotes ir esame patenkinti pažanga kuriant „žaliojo plaušo butelio“ pakuotę. Artėjame prie proveržio, kuomet visai rinkai galėsime pasiūlyti tikrai tvarią ir aplinkai draugišką gėrimų pakuotę.

Tokios inovacijos atneša didelius pokyčius, tačiau joms reikia ir laiko, tad ir toliau bendradarbiaujame su savo partneriais, kad įveiktume likusius techninius iššūkius“, – sako „Carlsberg“ grupės plėtros viceprezidentė Myriam Shingleton.

Kartu su naujais partneriais

Prisidėdama prie medžio pluošto pakuotės sprendimų vystymo, „Carlsberg“ kartu su „Coca-Cola“, „L’Oréal“ bei „The Absolut Company“ prisijungė prie „Paboco“ – startuolio, kuriančio ir vystančio tvarią pakuotę iš medžio pluošto – bendruomenės.

„Su „žaliojo plaušo butelio“ koncepcija dirbame jau nuo 2015 m. Džiaugiamės, kad ir kitos įmonės prisijungė prie mūsų „Paboco“ bendruomenėje. Tokios partnerystės, kuomet pečiai suremiami siekiant tvarių inovacijų, yra geriausias būdas judėti link tikrų pokyčių“, – įsitikinusi M. Shingleton.

„Norime sukurti tvarią pakuotę ir taip padėti žmonėms palaikyti tvaresnį gyvenimo būdą. Kartais tokie siekiai priverčia iš naujo permąstyti medžiagas ir būdus, kuriais gaminami daiktai, o taip pat plečia esamų technologijų ribas bei skatina įveikti iškylančius technologinius iššūkius“, – teigia ji.

Nuolatinis tobulinimas

„Carlsberg“ nuolatos kuria naujus tvarios pakuotės sprendimus – pernai šis aludaris pristatė tampriąją plėvelę iš perdirbto plastiko, aplinkai draugiškesnius pakuočių ženklinimo dažus bei naują skardinių pakuočių tvirtinimo būdą „Snap Pack“, kuris leidžia iki 76 proc. sumažinti plastiko sąnaudas skardinių pakuotėse.

Pakuočių tobulinimas ir įvairios inovacijos yra neatsiejama „Carlsberg“ veiklos dalis. Tarp ankstesnių „Carlsberg“ inovacijų sąrašo paminėtinas ir proveržį sukėlęs pH skalės sukūrimas bei kitos.